Suunnittelun aloitus

Mittaa tilan (seinä johon kalusteet tulevat) koko leveys. 
Mittaa tilan koko korkeus, syvyyttä unohtamatta.

Mitoitus

Kalustekorkeus pyritään pitämään standardina. 850 mm tai 900 mm lattiapinnasta työtason pintaan. Henkilökohtaisista syistä korkeus voi olla tästä poikkeava. Huomio, että standardista poikettaessa kodinkoneiden mitat ovat vakioita pääsääntöisesti.

Kodinkoneet

Vaikka kodinkoneita ei uusita on tärkeää suunnittelun kannalta selvittää (mitata); 
– lieden leveys, syvyys ja korkeus (L 500 tai 600 mm, syvyys 600mm ja korkeus 850 tai 900 mm) 
– jääkaapin tai jääkaappipakastimen leveys, syvyys ja korkeus (L 600mm, syvyys 600mm ja korkeus vaihtelee 800 – 2100 mm)
muista, että vältät lieden ja jääkaapin vierekkäisyyttä 
– astianpesukoneen leveys syvyys ja korkeus (L450 tai 600 mm, syvyys 600 mm ja korkeus on säädettävissä 800 – 870 mm) – mikroaaltouuni jos tulee kaapin sisälle. Tarkista myös valmistajan ohjeet turvaväleistä.

Kiintokalusteet (kalusterungot)

  • Allaskaappi (500 – 1000 mm) (alakaappi) 
    Mieti ensin minkälaisen altaan tai tiskipöydän olet ajatellut laittaa. Allaskaapit ovat yleensä 600mm ja siitä leveämpiä. Altaan koko ratkaisee. 500 mm allaskaappiin on olemassa altaita. Allaskaappiin usein laitetaan myös jätteiden lajittelu sangot tai mekanismit. Huomio niiden koko.
  • *Astiankuivauskaappi (500 – 1000 mm) *(yläkaappi) Tämä kaappi yleensä pyritään tekemään allaskaapin kanssa saman levyiseksi. Korkeus voi olla valinnan mukainen.
  • Laatikosto (300 – 800 mm) (laatikkokaappi = alakaappi) Tällainen kaappi helpottaa ruokailuvälineiden ja ruuanlaittovälineiden säilytystä. Näitä voi olla useampiakin tilan koon mukaan.
  • Hyllykaappi (200 – 1200 mm) (alakaappi) Välineiden säilytykseen sopiva. Näitä voi olla useampiakin tilan koon mukaan.
  • Yläkaapit (200 – 1000) Nämä kaapit pyritään mitoittamaan alakaappien kanssa saman levyisiksi. Näitä voi olla useampiakin tilan koon mukaan.
  • Yläkomerot (500 – 1200mm) Nämä komerot sijoitetaan komeroiden tai jääkaapin/jääkaappipakkasen päälle
  • Työtasot Huomio työtason mitassa koko tilan mitta, jonka halut peittää työtasolla. Kalusteet ei välttämättä tule sivuseinästä sivuseinään. Voi olla putkia, pattereita ja muita ulokkeita kalusteleveyttä rajoittamassa. Työtaso halutaan kuitenkin ns. “seinästä seinään”

Keittiötuning valikoimissa myös kalusterunkoja. Tutustu valikoimaan.

Samankaltaiset artikkelit